Индустрија новости

Функцијата и принципот на чиповите

2023-07-03
Главната функција на чипот е да ги заврши пресметките и задачите за обработка, а интегрираното коло е да го спакува колото на мала компонента.
Функциите на чиповите всушност можат да бидат многу широки. Тие не само што можат да се инсталираат на компјутерите што ги користиме во секојдневниот живот, туку имаат и многу широк опсег на функции. Во нашиот секојдневен живот, чиповите се всушност насекаде, а ги има во нашите телефони, телевизори, климатизери и бојлери. Ситница е и далечинскиот управувач што не може да се одвои од него. Чипсот може да се види насекаде во нашите животи. Без чипови, животот може да се каже дека е без технологија. Тоа е душата на електричниот апарат.
Чипот е всушност високо интегрирано коло, познато и како IC. На пример, процесорот на компјутерот е всушност чип, а различни типови на ИЦ имаат различни функции. На пример, IC-те за кодирање и декодирање на видео специјално се користат за обработка на видео податоци, додека IC-те за кодирање/декодирање на аудио се користат за обработка на звук.
Принципот на работа на чиповите е да се произведуваат кола на површината на полупроводнички чипови за пресметување и обработка.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept