Индустрија новости

Повеќеслојна PCB ламинирана структура

2022-04-29
Пред да дизајнира повеќеслојна ПХБ, дизајнерот прво треба да ја одреди структурата на колото според скалата на колото, големината на плочката и барањата за електромагнетна компатибилност (EMC), односно да одлучи дали да користи 4- слој, 6-слој или повеќе слоеви на ПХБ. Откако ќе го одредите бројот на слоеви, определете ја позицијата на поставување на внатрешниот електричен слој и како да се дистрибуираат различни сигнали на овие слоеви. Ова е изборот на повеќеслојна ламинирана структура со ПХБ.
Ламинираната структура е важен фактор што влијае на перформансите на ЕМС на ПХБ, а исто така е важно средство за потиснување на електромагнетните пречки. Овој дел ќе ги претстави поврзаните содржини на повеќеслојната ламинирана структура со ПХБ. Изборот на бројот на слоеви и принципот на суперпозиција} треба да се земат предвид многу фактори за да се одреди ламинираната структура на повеќеслојната ПХБ. Што се однесува до жици, колку повеќе слоеви, толку е подобро жици, но цената и тежината на изработката на таблата исто така ќе се зголемат. За производителите, дали ламинираната структура е симетрична или не е во фокусот на вниманието во производството на ПХБ, така што при изборот на слоеви треба да се земат предвид потребите на сите аспекти за да се постигне добра рамнотежа на Zui. За искусни дизајнери, по завршувањето на предраспоредот на компонентите, тие ќе се фокусираат на анализата на тесното грло на жици на ПХБ.
Zui потоа се комбинира со други алатки EDA за да се анализира густината на жици на плочката; Потоа, бројот и типот на сигналните линии со посебни барања за ожичување, како што се диференцијални линии и чувствителни сигнални линии, се интегрирани за да се одреди бројот на слоеви на сигналот; Потоа, бројот на внатрешните електрични слоеви се одредува според видот на напојувањето, изолацијата и барањата за заштита од пречки. На овој начин во основа се одредува бројот на слоеви на целото коло.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept